IMPREGNEREN
Geef uw natuursteen of beton een extra beschermlaag en maak de oppervlakte vocht-, vuil- en vloeistofafstotend
Door impregneren blijft beton of natuursteen in optimale conditie en is het immuun tegen ongewenste indringers
Door het impregneren van natuursteen of beton, wordt het voorzien van een onzichtbare beschermlaag. Zo voorkomt u dat vuil, vocht en andere stoffen in uw natuursteen of beton doordringen. Lees hier alles over het nut en de noodzaak en ontdek alle voordelen van het impregneren van betonnen en natuurstenen oppervlaktes.
Wat is impregneren?
Letterlijk betekent het impregneren, het verzadigen van een vaste stof met een vloeistof. In dit geval is de vaste stof het natuursteen of beton, zoals een gevel, een vloer of een wand. Het impregneermiddel is in dit geval de vloeistof. Door de verzadiging van het impregneermiddel in de toplaag van het beton of natuursteen, krijgt het specifieke eigenschappen en wordt het betonnen oppervlakte vuil-, water- en graffiti afstotend.
Impregneren is eigenlijk niets anders dan het aanbrengen van een beschermende, onzichtbare, afstotende laag op het beton of natuursteen.
Wanneer impregneren?
Impregneren van natuursteen soorten en beton kan worden toegepast op bestaande natuursteen of beton, maar ook op nieuw geplaatste natuursteen en beton.
Impregneren vindt over het algemeen plaats na verschillende behandeltechnieken zoals schoonmaken en reinigen van natuursteen en beton, zoals het schuren en polijsten.
Nieuw geplaatst natuursteen en beton
Bij het impregneren van bijvoorbeeld een nieuwe natuursteen vloer is het wel belangrijk om minstens 4 weken te wachten. De lijm en/of het voegmiddel moet voldoende opgedroogd en uitgehard zijn. Als het impregneren eerder plaats zou vinden, dan bestaat de kans dat het vocht niet meer weg zou kunnen vanonder de tegel of vloer. Deze opsluiting van vocht geeft dan vlekken of kringen in het nieuw gelegde natuursteen of beton.
Bestaand natuursteen en beton
Gaan we bestaand natuursteen of beton impregneren, dan is het belangrijk om andere verzegelingen, zeep, was of andersoortige impregneer middelen eerst te verwijderen. Dit doen we door een diepte reiniging met speciale strippers voor natuursteen. Na het neutraliseren van de vloer, kunnen we het natuursteen of beton gaan impregneren.
Is het impregneren of hydrofoberen?
Misschien dat u de term hydrofoberen wel eens vaker gehoord heeft? Impregneren wordt ook wel eens als hydrofoberen aangeduid. Maar het is feitelijk niet hetzelfde.
Wat is dan het verschil tussen het natuursteen impregneren of natuursteen hydrofoberen?
IMPREGNEREN: Zoals reeds beschreven, wordt met impregneren een vaste stof verzadigd met een vloeistof.
HYDROFOBEREN: ”Hydro” betekent water, en “foberen” betekent afstoten. Bij het hydrofoberen spreken we dan over het ‘waterafstotend maken’ van natuursteen.
Hydrofoberen wordt voornamelijk toegepast op gevels, vloeren en muren van kalkhoudende soorten zoals hardsteen, kalksteen, marmer en travertin.
De voordelen van impregneren
Wat is nu het belang en het nut van impregneren. Met andere woorden; waarom impregneren?
Even de grote voordelen op een rijtje:
- Natuursteen of beton dat geïmpregneerd is, behoudt langer haar glans en schoonheid
- Geïmpregneerd beton of natuursteen is waterdicht en waterafstotend. Het is hitte- kras- en vlekbestendig
- Natuursteen of beton dat geïmpregneerd wordt minder snel vuil. Zo trekt er geen vuil meer in de steen en voeg
- Geïmpregneerd beton of natuursteen dat zich buiten bevindt, wordt minder aangetast door bijvoorbeeld zure regen of andere weersinvloeden
- Het impregneren van beton of natuursteen voorkomt de groei van schimmels of algen op de marmeren vloertegels
- Geïmpregneerd beton of natuursteen kunt u gemakkelijker én gebruikersvriendelijker schoonmaken en reinigen en hoeft minder vaak te gebeuren
Hoe vaak impregneren
Hoe vaak moet mijn natuursteen of beton geïmpregneerd worden? Een veel gestelde vraag.
Hoe vaak u natuursteen of beton moet impregneren, hangt af van de steensoort, de intensiteit van het gebruik en waar deze natuursteen zich bevindt. De volgende richtlijnen zijn een mooie indicatie:
- Natuursteen of beton dat zich binnen bevindt: eens in de 5 jaar
Denk hierbij aan vloeren, aanrechtbladen en tafels - Natuursteen of beton dat zich buiten bevindt : 1 keer per jaar
Denk hierbij aan terras tegels - Natuursteen of beton dat zich in vochtige ruimtes bevindt: 1 keer per jaar
Denk hierbij aan badkamers, sanitaire ruimtes
Zelf impregneren?
Denkt u er aan om zelf uw vloertegels, of aanrechtbladen te impregneren? Of wilt u een gevel impregneren?
Goed idee! Dat zou u in principe prima zelf kunnen uitvoeren. Voor beton, hebben wij een specifieke pagina met stappenplan voor het impregneren van beton.
Ook voor natuursteen beschrijven wij hoe uw natuursteen zelf kunt impregneren. Maar ook per steensoort hebben wij daar pagina’s voor, zoals het (zelf) impregneren van marmer.
Basalt polijsten Fletcher Hotels
Klant Fletcher hotel Trivium 600 M2 Reinigen, polijsten en impregneren van basalt. Openbare ruimte, restaurant…
Professioneel impregneren door Pro Floor Care?
Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van beton en natuursteen. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen. Tevens bieden wij de mogelijkheid om bij ons een onderhoudscontract af te sluiten.
Impregneren wordt veelal op gevels, vloeren, monumenten en beelden van vele verschillende natuursteen soorten toegepast.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per App of via ons online contact formulier.