Skip to content

BRANDEN

Verander de structuur van uw natuursteen van een gepolijst naar ruwer niveau en voorkom zo valpartijen en andere vervelende ongelukken

Een ruwere, veiligere en tevens antiekere uitstraling van natuursteen

Het branden of vlammen van natuursteen wordt toegepast om de natuursteen vloer antislip of ruwer te maken en om zo valpartijen te voorkomen. Het gebeurt ook vaak dat bedrijven of particulieren een andere esthetische uitstraling van natuursteen willen. Lees hier alles over het branden of vlammen van natuursteen.

Wat is branden van natuursteen?

Bij het branden van natuursteen wordt met een speciale lans onder een hoek van 45 graden  een hete, vlam van ongeveer 2.000 °celsius gecreëerd. Door de hitte ontstaat er een thermische reactie op de toplaag van het natuursteen. Door het spanningsverschil van de thermische reactie springen er minuscule stukjes van het graniet of hardsteen. Bij tegels, vloeren en plaatwerk, dunner dan 3 cm wordt een filterlaagje van water toegevoegd. Hierdoor worden de afspringende stukjes natuursteen kleiner. Dit wordt ook wel “éclaté” genoemd (Frans voor “afgesprongen”). Zo ontstaat er een natuurlijk breuk oppervlak.

Door het branden van natuursteen verandert de structuur van een gezoet of gepolijst niveau naar een ruwere uitstraling, of een antieke uitstraling van natuursteen.

Waarom natuursteen branden?

Er zijn dikwijls 2 redenen om natuursteen te branden of te vlammen, zoals het ook wel eens genoemd wordt:

  1. Voor betere veiligheid, hoge slip weerstand
  2. Voor esthetische redenen, denk aan ruwe muurblokken

1) Voor een veiligere natuurstenen vloer

Het vlammen van natuursteen wordt toegepast om de natuursteen vloer antislip of  ruwer te maken. Veelal is het noodzakelijk om een gezoete of gepolijste vloer ruwer te maken, om zo valpartijen te voorkomen. Het vlammen of branden van natuursteen wordt vaak toegepast bij openbare instellingen, gemeentehuizen,  ziekenhuizen, stations en andere bedrijfsgebouwen. Enkele voorbeelden waar u dit terug kunt vinden is bij het monument op de dam en bij de vernieuwde kades aan het Centraal Station in Amsterdam, of het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.

2) Voor een esthetische uitstraling van natuursteen

Het gebeurt vaak dat bedrijven of particulieren de uitstraling van hun natuursteen graag anders zien. Er wordt dan gekozen voor het vlammen of  branden van natuursteen. De uitstraling wordt dan veranderd naar een antieke of ruwe uitstraling van het graniet of hardsteen.  Muurdeksel, muurafdekkers of dekzerken worden vaak ruw afgewerkt door het branden.

Natuursteen Branden
Natuursteen Branden
Natuursteen Branden

Kunnen alle natuursteen soorten gebrand worden?

Het antwoord hierop is nee. Het branden of vlammen van natuursteen gaat eigenlijk alleen goed op hardsteen en graniet. Hardsteen of graniet dunner dan 3 cm moet altijd watergekoeld worden gebrand. Doet men dit niet dan scheurt of breekt het natuursteen.

Andere soorten natuursteen zoals marmer, kalksteen, basalt of leisteen zijn poreuzer en bij het branden of vlammen zullen deze soorten veelal onherstelbaar beschadigd raken.

Hieronder een paar soorten natuursteen die men goed kan vlammen of branden:

  • Hardsteen, zoals Belgisch hardsteen, Chinees hardsteen, Vietnamees hardsteen en Iers hardsteen
  • Graniet, over het algemeen alle graniet soorten zijn te branden

Andere oplossingen om een vloer antislip te maken

Er zijn ook andere technieken om natuursteen en beton antislip te maken.

natuursteen branden

Professioneel branden door Pro Floor Care?

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van beton en natuursteen. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen.

Steenhouwers, aannemers en projectontwikkelaars krijgen vaak in opdracht van architecten het verzoek om een bepaalde uitstraling van natuursteen te veranderen. Veelal gaat dit om natuursteen platen of kleinere oppervlaktes. Doorgaans loont het niet om dit direct te importeren. Wij branden dan voor steenhouwers of opdrachtgevers het plaatwerk of tegelwerk op locatie.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per App of via ons online contact formulier.

Veel gestelde vragen over branden van natuursteen

Zo nu en dan krijgen wij vragen over het branden of vlammen van natuursteen. Welke soorten natuursteen zijn te braden? Wat is het verschil tussen branden en boucharderen?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet:

Kun je alle natuursteen soorten branden?

Nee, we kunnen vele soorten basalt, graniet en hardsteen branden. Soorten als marmer, travertin en leisteen hebben een te poreuze structuur, deze soorten kunnen we niet branden.

Wat is het verschil tussen branden en boucharderen?

Buiten het voordeel dat beide behandelingen een zeer hoge antislip waarde creëren zijn er toch wat kleine verschillen tussen het boucharderen of branden.

  • bij boucharderen worden kleine, tot grotere gaatjes geslagen in de toplaag van verschillende soorten natuursteen en beton. Hierdoor ontstaat een spikkel patroon. Het spikkel patroon heeft een rustiger patroon. Boucharderen wordt veel op betonvloeren, graniet en hardsteen toegepast.
  • bij het branden van natuursteen wordt met een professionele lans onder een hoek van ongeveer 45 graden een zeer hete vlam op de toplaag van het graniet of hardsteen gebrand. Hierdoor ontstaat een thermische schok waardoor er stukjes of deeltjes afbreken. Door het te koelen met water zullen er minder grote stukjes of deeltjes afspringen. Bij het branden ontstaat een ruwe uitstraling met een minimaal tot geen vast patroon van lijnen of randen.
Back To Top
×
Close mobile menu