Skip to content

Door coating van beton, wordt de betonvloer volledig vloeistofdicht en is bestand tegen chemicaliën en machinale belasting

Waarom een betonvloer afwerken met coating een absolute noodzaak is

Beton heeft en geeft een stoere en robuuste uitstraling en hoewel het sterk is, is beton ook een broos materiaal. Als u het beton niet bewerkt, dan is het gevoelig voor krassen en slijtage, is het gehorig en stoffig. Een betonvloer coaten of impregneren zorgt voor zowel bescherming en verfraaiing en heeft nog vele voordelen. Daarnaast zijn er verschillende opties op het gebied van coating van beton. Lees hier alles over het afwerken en beschermen van een betonvloer:

Betonvloer coaten of impregneren?

Manieren om een betonvloer te beschermen

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen het coaten van een betonvloer en het impregneren van beton. Bij het impregneren van beton, wordt er een beschermende, onzichtbare, laag aangebracht op het beton. Deze laag zal vervolgens in het beton trekken en zo het beton beschermen. Bij het coaten van beton (ook wel sealen genoemd), wordt er een extra laag op het beton toegevoegd. Deze coating geeft als enige een volledig vloeistofdicht resultaat en is bestand tegen chemicaliën en machinale belasting. Verder zijn er verschillende vormen van coating, qua texturen, kleuren en diktes en zijn er nog vele andere voordelen.

De extra voordelen van beton coaten

Waarom beton coaten

Het coaten van beton aanrechtbladen, betonvloeren of andere betonnen oppervlaktes heeft vele voordelen. Zo blijft bijvoorbeeld de structuur van de ondergrond zichtbaar. Daarnaast is coating  prijstechnisch een zeer interessante optie.

De voordelen van betonvloer coating op een rijtje:

Beton aanrechtblad coaten
  • Vloeistofdicht, vochtwerend en vuil werend
  • Bestand tegen chemicaliën
  • Naadloos en porie loos
  • Bedekt oneffenheden
  • Zeer slijtvast
  • Bestand tegen zware belasting
  • Hygiënisch
  • Leverbaar in verschillende kleuren
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Gaat lang mee

3 ideale coatings voor betonvloeren

Beton coatings behandeltechnieken

Beton zal zonder bescherming aangetast worden. Daarom zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten van beton coatings op de markt. Hieronder een overzicht van de verschillende professionele behandeltechnieken die wij beheersen op het gebied van beton coaten, betonconservering en betonreparatie.

Betonvloer coating is de ideale en tevens beste optie voor bedrijven

1) Betonverf aanbrengen op beton

De meest simpele oplossing voor het beton coaten. Betonverf is een 1 component coating die speciaal voor beton gemaakt is. Deze vloerverf van beton is niet geschikt voor zware industriële belasting zoals zwaar rijdend of draaiend materiaal. Ook is deze beton vloerverf in mindere mate bestand tegen zuur en alkalische producten. Deze beton coating biedt wel een goede bescherming tegen vocht en vervuiling. Deze decoratieve coating is in bijna iedere kleur toe te passen. Niet geschikt voor balkons of badkamers. Hiervoor adviseren wij altijd 2-componenten coatings met bijvoorbeeld antislip korrels.

Geschikt voor: Vloeren en wanden

Voordelen: Eenvoudig aan te brengen, korte droogtijden, in vele kleuren te verkrijgen.

Nadelen: Gevoelig voor chemicaliën, niet of nauwelijks geschikt voor industriële belasting.

2) Epoxy betoncoating aanbrengen

Een betoncoating van epoxy is over het algemeen een coating op basis van 2-componenten. Eén component bevat de verf of coating. Het tweede component bevat de verharder of de versneller. Bij het beton coaten van grote oppervlaktes, is een verharder of versneller essentieel. Extra toevoegingen bij 2-componenten epoxy coatings is vaak eenvoudig, antislip korrels of reflecterende flakes worden eenvoudig toegevoegd.

Epoxy betoncoatings zijn vooral geschikt voor binnen, epoxy coatings kunnen slecht tegen blootstelling van UV-licht. Daarom minder geschikt voor buiten. Wordt het toch buiten toegepast dan wordt er een extra PU toplaag aangebracht. PU noemt men ook wel polyurethaan.

Geschikt voor: Parkeergarages, koelcellen, slachthuizen, visverwerking, server ruimtes, magazijn-, werkplaats-, showroom- en werkplaats vloeren. Binnenvloeren, kelders en wanden.

Voordelen: Waterbestendig, chemicaliën bestendig, slijtvast, duurzaam, hygiënisch, onderhoudsvriendelijk, bijna alle kleuren en  verschillende afwerkingen.

Nadelen: Niet UV-bestendig. Voor een buitentoepassing als betoncoating moet een extra laag worden aangebracht van polyurethaan.

Een beton coating van epoxy wordt veelal gerold voor een mooi en egaal resultaat. Voordat een coating wordt aangebracht, moet het beton eerst voor behandeld worden. Dit gebeurt door het schuren, stralen en primeren.

3) Polyurethaan betoncoating aanbrengen

Deze flexibele en naadloze beton coating is tevens een twee componenten coating op basis van polyurethaan. Deze betoncoating wordt vaak buiten toegepast omdat deze coating zeer goed bestand is tegen UV-straling. Polyurethaan betoncoating wordt op vloeren en wanden toegepast. Door de flexibiliteit van het polyurethaan voelt de ondergrond minder hard aan. Het wordt daarom veel toegepast in kantoren, commerciële ruimtes of als woonvloer van beton bij particulieren.

Geschikt voor: Kantoorpanden, badkamers, parkeergarages, professionele serverruimtes en balkons. Buitentoepassing als toplaag over een epoxy coating heen.

Voordelen: Zeer duurzaam, UV licht en waterbestendig, chemisch bestendig, slijtvast, hygiënisch, bijna alle RAL kleuren, makkelijk te onderhouden, laag verbruik per m2.

Nadelen: Duurder dan epoxy of betonverf, gevoelig voor zuren en alkalische producten, sneller krassen, meerdere lagen coaten, daardoor langere doorlooptijd qua drogen en aanbrengen.

Foto’s van coating behandeling van beton

Bij deze een aantal voorbeelden van de behandeling en de resultaten van het coaten van betonvloeren.

Beton Coaten
Beton Coaten
Beton Coaten Bedrijf

Betonvloer coating. Waar moet ik aan denken bij het coaten van beton?

Waar moet u aan denken bij het coaten van beton

Om een goede beton coating aan te brengen, zelf of door een professional, hebben we met verschillende factoren rekening te houden:

Wat is het doel van het coaten van uw betonvloer?

Is de coating puur esthetisch? Of heeft de beton coating ook echt een functie, zoals het antislip maken of een beschermende hygiënische functie?

Hoe is de ondergrond en omgeving van uw betonvloer?

Twee componenten coatings drogen goed tussen de 5 c° en 25 c°. Zijn de temperaturen lager of hoger, dan dient hier rekening mee gehouden te worden. Tevens zijn 2-k coatings zeer gevoelig voor vocht. Restwaardes van vocht moeten altijd goed gemeten worden.

Wat is de staat van de huidige ondergrond van uw betonvloer?

Moeten er nog dingen geregeld worden voordat het beton gecoat gaat worden? Zoals het schuren, stralen, primeren of egaliseren van de bestaande ondergrond?

Duurzaamheid van uw betonvloer?

Staat de coating iedere dag bloot aan zuren of alkalische stoffen? Moet de coating dagelijks gereinigd worden? Dit zijn factoren die een oplossing kunnen geven voor een juiste keuze van een beton coating.

Zelf uw betonvloer coaten?

Zelf beton coating aanbrengen

Wilt u zelf de betonvloer coaten van bijvoorbeeld uw garage ?
Dit is zeker mogelijk. Hierbij een aantal tips waar u rekening mee moet houden.

Tips voor betonvloer coating: waar moet u op letten?

  1. Zorg voor een goede hechting: Als het kan, verwijder dan de bestaande oude coating lagen.
  2. Zorg ervoor dat de ondergrond egaal is: Door de geringe laagdikte van de coating is het belangrijk om uw betonvloer te egaliseren, dit kan door het schuren of stralen.
  3. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon is: Een betonvloer coating hecht pas optimaal wanneer de ondergrond goed droog is en tevens stofvrij en vetvrij is.
  4. Zorg voor een goede luchtvochtigheid: De luchtvochtigheid binnen de ruimte mag niet hoger zijn dan 80 procent en de ruimte zelf dient goed geventileerd te zijn.
  5. Zorg voor een gelijkmatige aanbrenging: Breng de coating altijd in mooie, volle verflagen aan. Het liefst kruislings. Dan geeft dit het mooiste streep vrije resultaat.
  6. Zorg voor een extra laag bij een poreuze ondergrond: Als u het beton niet coat, dan is het poreus en absorberend. Breng in dat geval een primer laag aan of een extra laag coating.
  7. Zorg dat u zich aan de droogtijden houdt: Doet u dit niet, dan is al uw werk voor niets geweest.

Tips voor een mooi resultaat van betonvloer coating

Wij hebben jarenlange ervaring voor het aanbrengen van coating op beton. Voor zowel binnenshuis, als buitenshuis en voor zowel bedrijven, als particulieren. Schroom niet om ons te contacteren voor tips, advies, of uitvoering.

Sterk en beschermend beton in hoogglans met de Pro Floor Care Superfloor

Zeer sterk antikras, schimmelwerend en volledig vloeistofdicht beton

De Pro Floor Care Superfloor is een nieuwe behandelmethode voor een betonvloer die revolutionair te noemen is. Een superfloor is een aantrekkelijk alternatief voor bijvoorbeeld epoxy lagen of andere minder duurzame oplossingen bij beton. Door de superfloor methode van Pro Floor Care krijgt het beton een veel langere levensduur. De aanvankelijke kosten zijn gelijk of zelfs lager dan traditionele vloeroplossingen zoals epoxys of coatings. De lage onderhoudskosten en de zeer lange levensduur van de nieuwe, harde toplaag van het beton, geven de Superfloor methode op de langere termijn een zeer duurzame oplossing.

Met de milieuvriendelijke PFC Superfloor zijn coatings, epoxy lagen of speciale hydrofobeer methodes voor beton niet meer nodig

Betonvloer Coating

Hulp nodig bij een coating aanbrengen op uw betonnen vloer?

Hulp nodig bij het coaten van uw betonnen vloer in huis, garages, werkplaatsen, kelders of magazijnen, expositieruimtes, fabriekshallen? Pro Floor Care is specialist in onderhoud en renovatie van beton en ook zijn wij VCA gecertificeerd. Neem gerust even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per App of maak eenvoudig online een afspraak.

Afspraak maken voor coating aanbrengen op beton

Veel gestelde vragen over beton coating

Beton coaten: oma weet raadt!

Wij krijgen best veel vragen over het van beton. Moet ik een beton coaten of impregneren? Wat is het verschil en wat zijn de mogelijkheden?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Beton coaten: de gouden raad van Tante Kaat!

Hoe maak je een betonvloer waterdicht?

Beton is niet waterdicht. Hoewel zo goed als onzichtbaar, zitten er poriën in het beton. Om een beton vloer waterdicht te maken, kunt u het beste een coating aanbrengen, zoals epoxy. Daarmee wordt er een ondoordringbare folie laag op het beton gelegd. Zo beschermt u het beton tegen water, maar ook tegen andere vloeistoffen, vuil en vlekken.

Moet ik mijn betonvloer coaten of impregneren? Wat is het verschil?

Het grote verschil tussen het coaten of impregneren is het volgende:

Bij het coaten van beton wordt er een laag óp het beton gesmeerd of aangebracht. Dit is vaak een verf op 1 of 2 componenten basis. Deze laag verankert zich minimaal met het beton. Een coating ligt dus eigenlijk op het beton.

Het impregneren van beton wordt gebruik gemaakt van een impregneermiddel. Dit is vaak een vluchtig of vloeibaar middel op basis van water, aceylpolymeren en of olie basis. Een impregneermiddel gaat een verbinding aan met de toplaag van het beton. Een goed werkbaar impregneermiddel trekt hierdoor dieper in het beton.

Gevlinderd beton coating aanbrengen, kan dit?

Ja, op een gevlinderde betonvloer kunt u gerust een coating aanbrengen. Wel moet het beton eerst goed behandeld worden. Het beste is om het beton te schuren, stralen of te etsen. Hierdoor kan de coating een betere hechting aangaan op de ruwere ondergrond. Tevens is het belangrijk om het beton goed stofvrij te maken nadat het behandeld is.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met één van onze beton specialisten of mail, bel of App ons even.

Wat is het verschil tussen beton verf en beton coating?

Betonverf en betoncoating hebben beide invloed op de uitstraling van beton. Verf is eigenlijk primair om het beton een mooie uitstraling te geven. Coating zorgt ernaast ook voor bescherming. Het heeft meer bindmiddel en is daardoor ook beter beschermend en slijtvaster.

Back To Top
×
Close mobile menu